Welkom op onze buurtactiviteiten pagina!

 

Winter in de wijk 2018 /16 dec …..

 

 

 

 

 

 

Groenplantdag 2018 

De wijk wordt groen!
“Een beginnersfout” zegt een van de jonge buurtbewoners vrolijk terwijl ze haar vuile vingers bekijkt, zwarte randjes onder de nagels: “ik had van tevoren mijn nagels moeten knippen!” Ze is deel van de groep buren die vandaag bezig is in de Saftlevenstraat en Ochterveltstraat, te herkennen aan hun kluskleding, groene vingers, en handen die zwart zien van de aarde. Het is de jaarlijkse Groenplantdag van de buurt, de tweede editie. Een initiatief van de bewoners zelf, mede mogelijk gemaakt door Woonstad, Opzoomeren, en buurtbistro Laurensius. Vergeleken met twee jaar geleden is het al aardig groen in de buurt: waar de twee straten elkaar kruisen staan vier ronde plantenbakken met bloemen en kruiden, en op verschillende plekken zijn geveltuintjes aangelegd. Ook vandaag maken de stoeptegels op verschillende plekken plaats voor nieuwe planten.

Om tien uur verzamelen de eerste buurtbewoners zich bij de buurtbistro, die vandaag de uitvalsbasis is voor de klussers. Er wordt overlegd, koffie gedronken, gereedschap verzameld, en al snel worden de mouwen opgestroopt. Aan het werk!

Bijna alles wat je ziet in de stad is voor en door mensen gemaakt: alle lichtjes, gebouwen, straten… alles heeft zijn functie.

Zo ook de stoep. Gemaakt voor: de mens. Gemaakt door: de mens. Functie: om op te lopen. Het is een van de uitvindingen waarmee de wereld bewoonbaarder wordt voor de mens. Ook vandaag maken we de wereld bewoonbaar, maar nu juist door ruimte te maken voor de natuur.

De taken voor deze dag zijn simpel: tegels eruit – zand eruit – aarde erin – plantjes erin. Het nieuwe groen maakt de straten mooi, vriendelijk en levendig.

Veel buurtbewoners haken aan om mee te helpen. “Je hebt er elke dag plezier van” zegt een van de buren. En dat geldt niet alleen voor het groen in de straat, maar ook voor het contact en de gezelligheid van zo’n dag. Verschillende bewoners voelen zich samen verantwoordelijk voor een stukje groen, ook als ze er vandaag niet bij zijn geweest. Ingewikkeld hoeft dat onderhoud niet te zijn: “weet je wat het geheim is van de bloeiende viooltjes op mijn balkon? Geregeld water geven!” vertrouwt een van de buurtbewoners ons toe.

Al na een paar uur is het meeste werk gedaan. Als al het gereedschap weer verdeeld is over de eigenaars, verzamelen de buurtbewoners zich op het bankje rond de vijgenboom bij de buurtbistro. Tijd om te vieren – santé!

Juni 2018
Door Noortje Luning

 

 

 


Buurtactiviteiten 2017….

——————————————————-

Winter in de Wijk 2017

Muziek in de Buurt 2017

Groen in de Straat 2017